قیمتگذاری کیفیت اقلام تعهدی و ارزیابی آن به عامل ریسک |
در طی سالهای گذشته پژوهشگران مختلف با عنایت به ناتوانی بتا در توضیح بازده سهام، به بررسی توان مدل قیمتگذاری داراییهای سرمایهای در تبیین و پیشبینی بازده سهام و یافتن متغیرهای دیگری مانند بتا که معرف خطرپذیری باشند، پرداختهاند. در این میان با توجه به اهمیت اطلاعات حسابداری به ویژه خطرپذیری اطلاعاتی در ارزیابی عملکرد و تخمین بازده مورد انتظار سرمایهگذاران، كیفیت و دقت تهیهی این اطلاعات دغدغه استفاده کنندگان بوده و تحقیقات زیادی را به خود اختصاص داده است.
- بیان مسئله
همان طور که پیشتر بیان شد، ارائه درك بهتری از اینكه آیا قیمتگذاری شاخص كیفیت اقلام تعهدی با تفسیری بر مبنای خطرپذیری سازگار است، مهم به نظر میرسد و یكی از مسائل اساسی در این بحث این است كه آیا رابطه مثبت و قوی بین بازده آتی و شاخص كیفیت اقلام تعهدی وجود دارد[8].
از آنجا كه آزمونهای سنتی قیمتگذاری داراییها (مانند مطالعات فوق) نتایج متفاوتی را در قیمتگذاری شاخص كیفیت اقلام تعهدی و در نتیجه در بحث خطرپذیری داشتهاند. در این تحقیق، مطابق با پژوهشهای قبلی(کور و همکاران، 2008 و ماشرووالا و ماشرووالا، 2011) كیفیت اقلام تعهدی مورد بررسی قرار میگیرد تا مشخص شود آیا شاخص كیفیت اقلام تعهدی میتواند معیاری برای خطرپذیری باشد یا خیر.
- اهمیت و ضرورت تحقیق
اهمیت بررسی قیمتگذاری كیفیت اقلام تعهدی به این دلیل است که فرانسیس و همکاران[11] (2005) با بررسی اثر كیفیت اقلام تعهدی بر هزینه سرمایه نتیجهگیری كردند كه “خطر اطلاعاتی (كه براساس كیفیت اقلام تعهدی کمّی میشود) یک عامل خطرپذیری قیمتگذاری شده است”. اما، كور و همكاران (2008) به این نتیجه رسیدند
كه رگرسیونهای فرانسیس و همكاران (2005) ارتباط همزمان بین بازده اضافی و بازده عوامل را بررسی میكنند و نه آزمون این فرضیه كه شاخص کیفیت اقلام تعهدی یک عامل خطرپذیری قیمتگذاری شده است، بنابراین شواهدی دال بر اینكه شاخص كیفیت اقلام تعهدی یک عامل خطرپذیری قیمتگذاری شده است و بازار كیفیت اقلام تعهدی را در قیمت سهام وارد میكند، ارائه نمیدهند (کور و همکاران 2008، ص 2). با بهره گرفتن از بازدههای ماهانه، كور و همكاران (2008) دریافتند كه یک رابطه مثبت بین شاخص کیفیت اقلام تعهدی و بازدههای آتی سهام در دوره مورد آزمون ابودی و همكاران (2005) وجود دارد، اما هیچ رابطهای در دوره مورد بررسی فرانسیس و همكاران (2005) وجود ندارد. (ماشرووالا و ماشرووالا 2011، ص 1353-1352).
برخلاف كور و همكاران (2008)، دو مطالعه اخیر وجود رابطه مثبت بین شاخص کیفیت اقلام تعهدی و بازده آتی سهام و همچنین صرف خطرپذیری مثبت در رابطه با شاخص کیفیت اقلام تعهدی پس از كنترل شوكهای جریان نقدی (اگنوا 2010) و سهام كم ارزش (كیم وكی 2010)، را نشان داده است.
اِكر[12] و همكاران (2006) به طور مستقیم این موضوع كه آیا شاخص کیفیت اقلام تعهدی بازدههای آتی را پیشبینی میكند یا خیر را آزمون نكردند. اما، پرتفوی عامل تقلیدی آن ها (با بهره گرفتن از بازدههای روزانه) به طور متوسط بازدههای بیشتری كسب نمود كه نشان میدهد در دوره نمونه مورد بررسی آن ها شاخص کیفیت اقلام تعهدی و بازدههای آتی سهام دارای همبستگی مثبت زیادی هستند.
[1]Modified Dechow and Dichev (2002) Accruals Quality Measure (AQ).
[2] Francis et al.
[3] Aboody et al.
[4] Ogneva
[5] Kim and Qi
[6] Core et al.
[7] Christina A. Mashruwala & Shamin D. Mashruwala.
[8] شاخص کیفیت اقلام تعهدی بزرگتر دلالت بر کیفیت پایین اقلام تعهدی دارد. توجه کنید که در کل این مطالعه، شاخص کیفیت اقلام تعهدی بطور خاص اشاره به معیار تعدیل شده كیفیت اقلام تعهدی دیچو و دچو (2002) دارد و عموماً اشاره به کیفیت اقلام تعهدی ندارد.
[9] Market Microstructure
[10]Transaction Costs
[11] Francis, LaFond, Olsson, and Schipper
[12] Ecker
[سه شنبه 1400-05-05] [ 09:55:00 ب.ظ ]
|