پیش¬بینی میزان سپرده¬ها با استفاده از روش¬های خطی ARIMA و غیر خطی |
![]() |
باتوجه به اینکه تجهیز منابع و جمعآوری وجوه اشخاص اولین هدف بانک بوده، سپردههای بانکی از دو لحاظ دارای اهمیت است اول قدرت وامدهی و تخصیص منابع بانک را افزایش داده و دوم اینکه وقتی مردم ترجیح دهند پول خود را نزد بانکها نگهداری نموده وکمتر برای خرج آن اقدام نمایند، از حجم پول در گردش کاسته شده که این امر خود موجب کاهش نرخ تورم و در نتیجه افزایش قدرت خرید مردم میگردد.
امروزه در جهان نیز اهمیت جذب منابع مالی آنقدر برای بانکها و ادامه فعالیتشان مهم و حیاتی است که رقابت بسیارشدیدی را در این زمینه بین آنها ایجاد نموده و ضرورت پیش بینی میزان تجهیز منابع در آینده را نمایان ساخته است. تاجایی که توانایی پیش بینی صحیح نتایج آتی، به خصوص جریانهای نقدی، اداره امور را در کاراترین شکل خود امکان پذیر میسازد و به اتخاذ تصمیمهای بهینه در زمینه عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی منجر می شود.
1.2 بیان مسئله
مدیران بانکها علاقمندند بدانند که میزان کل سپردههای بانک تحت مدیریت آنها در زمان معینی در آینده چقدر خواهد بود؟
پیش بینی میزان سپردهها می تواند در امر برنامه ریزی و تصمیم گیری به بانک سامان و مدیران شعب آن کمک نماید، بنابراین انجام یک مطالعه علمی با بهره گرفتن از تکنیکهای آماری و مدلهای شبکه عصبی مصنوعی می تواند حل مشکل را سادهتر نماید.
1.3 اهمیت- ضرورت پژوهش
1.4 اهداف پژوهش
هدف اصلی
هدف اصلی در این پایان نامه مقایسه مدلهای شبکه عصبی و مدل آریما در پیش بینی میزان سپردههای ریالی بانک سامان است.
اهداف فرعی
- پیش بینی میزان انواع سپردههای ریالی بانک سامان با بهره گرفتن از مدل سری زمانی آریما و تعیین شاخص های خطای ریشه میانگین مربع خطا، میانگین قدر مطلق درصد خطا، میانگین قدر مطلق خطا و ضریب تعیین مربوط به آن.
- پیش بینی میزان انواع سپردههای ریالی بانک سامان با بهره گرفتن از مدل شبکه های عصبی پروسپترون چند لایه و تعیین شاخص های خطای ریشه میانگین مربع خطا، میانگین قدر مطلق درصد خطا، میانگین قدر مطلق خطا و ضریب تعیین مربوط به آن.
- مقایسه مدلهای شبکه عصبی پروسپترون چند لایه و روش آریما در پیش بینی میزان سپردهها، بر اساس شاخص های خطای ریشه میانگین مربع خطا، میانگین قدر مطلق درصد خطا، میانگین قدر مطلق خطا و ضریب تعیین مربوط به آن.
1.5 سوالها و فرضیه های پژوهش
با توجه به مطالب طرح شده فرضیه اصلی عبارتست از:
مدل مناسب با بهترین مقدار شاخص های خطا، برای پیش بینی میزان انواع سپردههای ریالی بانک سامان یک مدل شبکه عصبی مصنوعی پروسپترون چند لایه است.
در کنار این فرضیه، سوالات و فرضیه های زیر نیز مطرح میشوند.
1.5.1 سئوالات
- چگونه میتوان میزان سپردههای قرضالحسنه ریالی بانک سامان را با بهره گرفتن از روش آریما و شبکه عصبی پروسپترون چند لایه پیش بینی کرد؟
- چگونه میتوان میزان سپردههای جاری ریالی بانک سامان را با بهره گرفتن از روش آریما و شبکه عصبی پروسپترون چند لایه پیش بینی کرد؟
- چگونه میتوان میزان سپردههای کوتاه مدت ریالی بانک سامان را با بهره گرفتن از روش آریما و شبکه عصبی پروسپترون چند لایه پیش بینی کرد؟
- چگونه میتوان میزان سپردههای بلند مدت ریالی بانک سامان را با بهره گرفتن از روش آریما و شبکه عصبی پروسپترون چند لایه پیش بینی کرد؟
- چگونه میتوان میزان مجموع سپردههای ریالی بانک سامان را با بهره گرفتن از روش آیما و شبکه عصبی پروسپترون چند لایه پیش بینی کرد؟
- در پیش بینی میزان انواع سپردههای بانک سامان بر اساس شاخص های خطای و ضریب تعیین، آیا مدل شبکه های عصبی پروسپترون چند لایه از مدل آریما دقیقتر است؟
1.5.2 فرضیه ها
- روشهای شبکه عصبی پروسپترون چند لایه در پیش بینی میزان انواع سپردههای ریالی بانک سامان، از لحاظ شاخص خطای ریشه میانگین مربع خطا، از روش آریما برتر است.
- روشهای شبکه عصبی پروسپترون چند لایه در پیش بینی میزان انواع سپردههای ریالی بانک سامان، از لحاظ شاخص میانگین قدر مطلق درصد خطا، از روش آریما برتر است.
- روشهای شبکه عصبی پروسپترون چند لایه در پیش بینی میزان انواع سپردههای ریالی بانک سامان، از لحاظ شاخص میانگین قدر مطلق خطا، از روش آریما برتر است.
- روشهای شبکه عصبی پروسپترون چند لایه در پیش بینی میزان انواع سپردههای ریالی بانک سامان، از لحاظ شاخص ضریب تعیین، از روش آریما برتر است.
1.6 روش انجام پژوهش
روش انجام این پژوهش از نظر ماهیت و اهداف، کاربردی است.
روش پژوهش از نظر شیوه انجام
در این پژوهش داده های مربوط به انواع سپردههای همه شعب بانک سامان شامل سپردههای قرضالحسنه و سپردههای سرمایه گذاری مدتدار و مجموع سپردههای مذکور که به صورت روزانه از فروردین 1380 تا اسفند 1390 در دسترس بودند را با استفاده مدل آریما و شبکه عصبی مصنوعی پروسپترون چند لایه برای پیش بینی مورد استفاده قرار میگیرند. چون داده های مورد استفاده از نوع داده های سری زمانی میباشند، به هنگام استفاده از مدلهای آریما باید پایایی این متغیرها مورد بررسی قرار گیرد که از طریق نمودار خودهمبستگی و خودهمبستگی جزئی و آزمون دیکی – فولر تعمیم یافته، این مسأله بررسی خواهد شد. سپس مدلهای مختلف آریما، با توجه به بررسیهای انجام شده و در نظر گرفتن معیارهای مورد نظر، برآورد میگردد و پیش بینی صورت میپذیرد. برای طراحی و پیش بینی مدلهای مورد نظر با بهره گرفتن از روش آریما از نرم افزار Eveiws استفاده می شود.
1.7 قلمرو زمانی و مکانی پژوهش
قلمرو زمانی پژوهش
این پژوهش براساس اطلاعات مالی سالهای 90-80 بانک سامان انجام خواهد گرفت.
قلمرو مکانی پژوهش
قلمرو مکانی این پژوهش بانک سامان است.
1.8 جامعه آماری
جامعه آماری این پژوهش کلیه شعب بانک سامان است.
1.9 روشهای گردآوری اطلاعات
این پژوهش به لحاظ روش گردآوری داده ها از نوع میدانی است.
در گردآوری اطلاعات و داده ها از ابزار زیر استفاده شده است:
اطلاعات مربوط به پیشینه پژوهش و چارچوب نظری از طریق مطالعات کتابخانهای و ترجمه متون خارجی و اینترنت به دست میآید.
اطلاعات مربوط به میزان سپردههای بانک از مراجعه به سوابق مالی سالهای گذشته و مصاحبه با کارشناسان در مدیریت امور فنآوری اطلاعات بانک سامان به دست میآید.
1.10 تعریف واژه ها و اصطلاحات تخصصی پژوهش
تعریف سپرده
به وجوهی اعم از پول ملی (ریال) و یا پول کشورهای خارجی (ارز) که اشخاص حقیقی یا حقوقی تحت شرایطی که قانون تعیین نموده به بانکها و موسسات اعتباری تودیع و نزد آنها نگهداری مینمایند، سپرده اطلاق می شود. سپردهها در نظام بانکی با توجه به ماهیت و شرایط آن به دو گروه تقسیم میشوند:
الف) سپرده قرضالحسنه ب) سپرده سرمایه گذاری مدتدار
الف) سپرده قرضالحسنه
به سپردههایی اطلاق می شود که به آنها سودی تعلق نگرفته و سپردهگذار به منظور برخورداری از اجر معنوی قرضالحسنه و استفاده از خدمات بانکی اقدام به افتتاح آن مینماید. سپردههای قرضالحسنه در نظام بانکی بدون ربا به دو نوع تقسیم میگردد:
الف-1) سپرده قرضالحسنه جاری الف-2) سپرده قرضالحسنه پسانداز
الف-1) سپرده قرضالحسنه جاری
به سپردههای قرضالحسنهای اطلاق می شود که نقل و انتقال وجه آن از طریق چک صورت گرفته و بانک متعهد است بمحض رویت چک صادره توسط صاحب سپرده، وجه آن را از محل سپرده وی پرداخت نماید.
الف-2) سپرده قرضالحسنه پسانداز
به سپردههای قرضالحسنهای اطلاق می شود که به قصد برخورداری از اجر معنوی، توسط سپردهگذار افتتاح میشوند. بانکها میتوانند به منظور جذب و تجهیز این گونه سپردهها، جوایز و امتیازاتی به سپردهگذاران اعطا نمایند.
ب) سپردههای سرمایه گذاری مدتدار
سپرده سرمایه گذاری مدتدار به آن دسته از سپردهها اطلاق می شود که بقصد انتفاع (سود) به بانک سپرده و بانک با قبول وکالت از طرف صاحبان سپرده سرمایه گذاری پس از تودیع سپردههای قانونی نزد بانک مرکزی بقیه وجوه مربوطه را در عملیات مجاز بانکی بکار میگیرد و منافع حاصل از این عملیات بین سپرده گذار و بانک تقسیم می شود. ضمنا بانک استرداد اصل سپرده سرمایه گذاری را طبق قرارداد منعقده تعهد و یا به هزینه خود بیمه مینماید.
سپردههای سرمایه گذاری مدتدار با توجه به مدت آن به دو نوع زیر تقسیم میشوند:
ب-1) سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت ب-2) سپرده سرمایه گذاری بلندمدت
[1] -Forecasting
[2] -Armstrong
[3] – Abraham & Ledolter
[سه شنبه 1400-05-05] [ 03:44:00 ب.ظ ]
|