بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی و هوش معنوی با رضایت زناشویی در بین دانشجویان |
نخستین روزهای ازدواج، زن و مرد نسبت به عبارت فوق احساس تعهد دائمی مینمایند، لیکن واقعیت امر در پاره ای از موارد طور دیگری است. تحقیقات کارشناسان خانواده نشان میدهد که حدود 50 درصد از زوجها، ازدواج خود را در نهایت ناموفق ارزیابی می کنند(اسماعیلزادهپوریا،43:1383).
شکست در زندگی زناشویی به دو صورت نمود پیدا می کند: الف) این شکست می تواند منجر به جدایی فیزیکی و قانونی شود که به آن طلاق عرفی و رسمی می گویند و یا ب)به صورت نارضایتی و جدایی عاطفی و روانی، باوجود نزدیکی فیزیکی نمود ظاهر می شود که به آن جدایی یا طلاق عاطفی می گویند. به تعبیری می توان گفت نارضایتی زناشویی علت اصلی طلاق از هر دو نوع عرفی و عاطفی بشمار می رود و از نگاه روش شناختی می توان برای سنجش میزان طلاق عاطفی از مقیاس های نارضایتی زناشویی سود جست.
این پرسش که چرا برخی از ازدواجها با نارضایتی و شکست مواجه می شود پاسخ سادهای ندارد، چراکه عوامل بسیاری دراین زمینه دخیل میباشند. رضایت فرد از ازدواجش می تواند تحت تاثیر متعیرهای مختلفی از قبیل سن، جنسیت، ویژگیهای شخصیتی مشابه، سطح تحصیلات، سبک تعاملی و غیره … قرار گیرد(هاوکینز، 1968؛ ماهلر و کالیایج، 1993؛ شوارتز و لپین، 1987؛ ویلی، لمبجیال، 1995؛ به نقل از احمدی، آزاد مرز آبادی و ملازمانی، 1384: 141-152) و همچنین نباید از عواقب و پیامدهای نارضایتی غافل گشت، چراکه نارضایتی زناشویی پیش بینی کننده بسیار مهمی برای طلاق(عادی و عاطفی) و آسیبهای روانی خصوصاً افسردگی، اختلالات روانی و بیماریهای جسمی، مصرف مواد مخدر، خودکشی، کاهش کیفیت زندگی میباشد(براون و هریس، 1978؛ کسلر،1982؛ ویزمن،1987؛ اولسون،1997؛ لوینسون، کارتسنسون و گاتمن، 1983؛ بهنقل از میرخشتی ،1375).
از جمله افرادی که در زمینه اختلاف زناشویی به پژوهش پرداختهاند برنشتاین و همکاران(1981) و جکوبسون(1983) هستند. آنها معتقدند علل و عوامل مختلفی در بروز اختلافات زناشویی سهیماند که از جمله آنها عوامل اجتماعی، عوامل شخصی و عوامل رابطهای هستند(اسماعیلزادهپوریا،9:1383).
1-2-بیان مسئله
1-3- اهمیت و ضرورت تحقیق
1-4- اهداف تحقیق
الف) هدف اصلی
– تعیین رابطه بین ویژگیهای شخصیتی و هوش معنوی با رضایت زناشویی در بین دانشجویان
ب) اهداف فرعی
– تعیین رابطه بین ویژگیهای شخصیتی با رضایت زناشویی در بین دانشجویان
– تعیین رابطه بین هوش معنوی با رضایت زناشویی در بین دانشجویان
-تعیین قدرت پیش بینی رضایت از زندگی از طریق ویژگیهای شخصیتی و هوش معنوی
1-5- فرضیه های تحقیق
فرضیه اصلی
– بین ویژگیهای شخصیتی و هوش معنوی با رضایت زناشویی دانشجویان رابطه وجود دارد.
فرضیه های فرعی
– بین ویژگیهای شخصیتی با رضایت زناشویی دانشجویان رابطه وجود دارد.
– بین هوش معنوی با رضایت زناشویی دانشجویان رابطه وجود دارد.
– ویژگیهای شخصیتی و هوش معنوی قدرت پیش بینی رضایت زناشویی را دارند.
[دوشنبه 1400-05-04] [ 08:00:00 ب.ظ ]
|