اثر هشت هفته تمرین والیبال با و بدون پیش پرش بر اجراء، کوفتگی عضلانی تأخیری و تقلا |
نیرو و توانایی پاها در دویدن، جهیدن و یا پریدن در بیشتر رشته های ورزشی مهم است، ولی این نکته در برخی از آنها اهمیت مضاعف مییابد. برای مثال در والیبال که توانایی پریدن جفت پا سهم بسیار زیادی در کسب پیروزی دارد. پلایومتریک تمرینی است که بر افزایش توانایی فرد درآمیختن سرعت و قدرت تکیه دارد. پلایومتریک مکانیزمی را به وجود میآورد که بوسیله آن ورزشکار می تواند شروع سریعتر، تغییر جهتی تندتر و شتابی بیشتر داشته باشد که این امر سبب بهبود سرعت حرکت می شود.
ازآنجا که تمرینات پلایومتریک، جدید و مؤثر میباشند، جایگاه خود را در برنامه تمرینی بسیاری از رشته های ورزشی که به نحوی با سرعت و پرشها ارتباط دارند، پیدا نموده است. در این پژوهش در صورت مشخص شدن نقش پیش پرش در ارتفاع پرش عمودی، میتوان بر اساس یافته ها نسبت به معرفی تکنیک برتر پریدن اقدام نمود. در این صورت، دانشی مهیا می شود تا مربیان بتوانند به نحو مطلوبتری برای آماده ساختن هرچه بهتر ورزشکاران حرفهای خود اقدام کنند.
1-1. شرح و بیان مسئله پژوهشی
پریدن بالاتر همیشه یکی از آرزوهای بشر بوده است. در بسیاری از ورزشها ، پرش در جهات مختلف از اهمیت زیادی برخوردار است. در اکثر بازیهای توپی (والیبال، فوتبال، هندبال، بسکتبال) و برخی بازیهای غیر توپی (ورزشهای رزمی، ژیمناستیک، و شیرجه) که در برگیرندهی انقباضهای برونگرا[1] و درونگرا[2] هستند و بعد از هر انقباض برونگرا، یک انقباض درونگرا در عضلات درگیر حرکت به وجود میآید، توانایی پرش جفت پا نقش تعیین کننده ای دارد (1). پریدن در اجرای بسیاری از مهارت های ورزشی از جمله پرش ارتفاع، ریباند و سد کردن در بسکتبال و اسپک زدن و دفاع در والیبال حیاتی است. هماهنگی حرکت و سرعت انتقال نیرو توسط مفاصل و عضلات مچ پا، زانو و ران مهمترین مشخصههای اجرای پرش عمودی هستند (46).
امروزه والیبال به یکی از مهمترین و گستردهترین ورزشها در جهان تبدیل شده است و حضور در این ورزش به مهارت های جسمانی و اجرا نیاز دارد که اغلب به تواناییهای فردی در پرش و فرود بستگی دارد. برای مثال، طبق تحلیل انجام شده از بازی والیبالیستهای زن، هر بازیکن در هر گیم از بازی به طور میانگین 22 پرش انجام میدهد. این پرشها به انواع پرشهای تک پا با پای راست و یا چپ و پرش به صورت جفت پا تقسیم میشوند. در پژوهش فوق، گزارش شده است که 84 درصد پرشهای حملهای به صورت جفت پا و 16 درصد بقیه به صورت تک پا انجام شده است. همچنین حدود 44 درصد پرشهای دفاعی به صورت جفت پا و بقیه به صورت تک پا انجام شد (87). در والیبال، پریدن یک حرکت انفجاری است که در آن دو عامل قدرت و سرعت عضلات درگیر؛ و تکنیک پرش مناسب ایفای نقش می کنند. در این میان تکنیک پرش نسبت به قدرت و سرعت از اهمیت بیشتری برخوردار است. تکنیک صحیح پریدن دارای دو بخش اساسی است: 1) حرکتهای پیش از پرش و 2) حرکات حین پرش. تحقیقات نشان داده است که پرش به همراه پیش پرش بهتر از پرش درجاست (66).
هر چند نشان داده شده است که تمرینات پلایومتریک متغیرهای اجرا را بهبود میبخشند، اما پتانسیل ایجاد آسیب را هم دارند. بخصوص وقتی که ورزشکاران تحت تمرینات جدید یا فشار تمرین قرار میگیرند. قرار گرفتن در معرض تمرینات جدید بخصوص در تمرینات برونگرا، تولید نیرو در سیستم اسکلتی- عضلانی را افزایش میدهد و می تواند منجر به کوفتگی عضلانی تأخیری[4] شود. با وجود اینکه استفاده از تمرینات پلایومتریک منجر به افزایش ارتفاع پرش عمودی می شود اما امکان ایجاد کوفتگی عضلانی و آسیب متعاقب این گونه تمرینات نشان داده شده است (90).
طبق تحقیق هرمن و همکاران پیش پرش موجب افزایش ارتفاع پرش می شود (52). در این پژوهش تمرکز بر روی حرکات قبل از پرش است و محقق سعی خواهد نمودکه به سؤالات زیر پاسخ دهد: 1) آیا پیش پرش باعث افزایش پرش عمودی می شود یا خیر؟ 2) آیا پیش پرش باعث بهبود مهارت های والیبال (اسپک و سرویس) می شود؟ 3) آیا تمرین با پیش پرش باعث افزایش کوفتگی عضلانی تأخیری می شود؟
1-2. ضرورت و اهمیت پژوهش
گمان محقق بر آن است که با مؤثر دانستن تأثیر پیش پرش بر ارتفاع پرش و کیفیت مهارت اسپک، مربیان و معلمین ورزش خواهند توانست در جلسات تمرینی با بکارگیری این نکته به بیشترین پرش بازیکن در بازی دست یابند و آنها با آسودگی خاطر تمرینات خود را طراحی نموده و ورزشکاران خود را بدون هیچگونه آسیب در زمان مسابقه به اوج آمادگی برسانند. یافته های پژوهش حاضر هم از حیث بهبود اجرا و عملکرد ورزشی، هم از حیث پیشگیری از آسیب در اجرای حرکات انفجاری ارزشمند است.
1-3. اهداف پژوهش
1-3-1. هدف کلی پژوهش
مطالعه اثر هشت هفته تمرین والیبال با و بدون پیش پرش بر اجراء، کوفتگی عضلانی تأخیری و تقلا.
1-3-2. اهداف جزئی پژوهش
- مقایسه اثر تمرین با و بدون پیش پرش بر پرش عمودی آزمودنیها.
- مقایسه اثر تمرین با و بدون پیش پرش بر کیفیت مهارت اسپک منطقه چهار آزمودنیها.
- مقایسه اثر تمرین با و بدون پیش پرش بر کیفیت مهارت اسپک منطقه دو آزمودنیها.
- مقایسه اثر تمرین با و بدون پیش پرش بر کیفیت مهارت سرویس آزمودنیها.
- مقایسه اثر تمرین با و بدون پیش پرش بر کوفتگی عضلانی تأخیری آزمودنیها.
- مقایسه اثر تمرین با و بدون پیش پرش بر تقلای آزمودنیها.
-
1-4. فرضیههای پژوهش
- میزان پیشرفت پرش عمودی پس از هشت هفته تمرین والیبال در گروه های تمرینی با و بدون مانع متفاوت است.
- میزان پیشرفت مهارت اسپک منطقه چهار پس از هشت هفته تمرین والیبال در گروه های تمرینی با و بدون مانع متفاوت است.
- میزان پیشرفت مهارت اسپک منطقه دو پس از هشت هفته تمرین والیبال در گروه های تمرینی با و بدون مانع متفاوت است.
- میزان پیشرفت مهارت سرویس پس از هشت هفته تمرین والیبال در گروه های تمرینی با و بدون مانع متفاوت است.
- میزان کوفتگی عضلانی تأخیری پس از هشت هفته تمرین والیبال در گروه های تمرینی با و بدون مانع متفاوت است.
- میزان تقلا پس از هشت هفته تمرین والیبال در گروه های تمرینی با و بدون مانع متفاوت است.
1-5. پیش فرضهای پژوهش
- همه آزمودنیها در طول پژوهش، چه هنگام آزمونها و چه هنگام تمرین تلاش صادقانه و معمول داشته اند.
- همه آزمودنیها پرسشنامه را با صداقت و دقت در زمانهایی که از آنها خواسته شده است، تکمیل نموده اند.
- آزمودنیها به غیر از شرکت در پژوهش و انجام برنامه های تمرینی آن، فعالیت جسمانی و ورزشی خاص دیگری نداشته اند.
1-6. محدودیتهای پژوهش
1-6-1. محدودیتهای محقق خواسته
1) جهت کنترل عامل جنسیت، مطالعه تنها روی دختران انجام شده است.
2) برای کاهش خطر آسیب آزمودنیها فقط از ورزشکاران ماهر استفاده شد.
1-6-2. محدودیتهای غیر قابل کنترل
- گزینش غیر تصادفی و در دسترس آزمودنیها
- عدم کنترل عوامل جانبی تأثیرگذار مانند تغذیه، تفاوتهای فردی، عوامل روحی، روانی… در آزمودنیهای پژوهش.
1-7. تعریف واژه ها و اصطلاحات کلیدی
1-7-1. تعاریف نظری
1-7-1-1. پیش پرش
وضعیت آخرین گام قبل از پرش جفت پا در والیبال. در این پژوهش وضعیت گام ما قبل از پرش از نظر ارتفاع پا از زمین مورد توجه است(5).
1-7-1-2. پرش عمودی
پرشی که در آن هدف کسب بالاترین ارتفاع ممکن پس از جدا شدن بدن از زمین میباشد. در ورزشهای توپی، در بسیاری مواقع رقابت بر سر زدن توپ در بالاترین ارتفاع ممکن است. در سایر ورزشها نیز رقابتهایی برای انجام یک فعالیت در بالاترین ارتفاع ممکن وجود دارد. برای رفتن به بالاترین ارتفاع میتوان به دو صورت تک پا و جفت پا پرید(5).
1-7-1-3. کوفتگی عضلانی تأخیری
به درد و ناراحتی گفته می شود که ورزشکاران حرفه ای یا مبتدی احتمال دارد در پی تمرینات غیرمعمول ورزشی تجربه کنند. کوفتگی عضلانی تأخیری یک الی دو روز پس از تمرین بخصوص تمرینات برونگرا ایجاد می شود و از لحاظ اینکه همراه با درد، سفتی، تورم، کاهش انعطاف پذیری و کاهش دامنه حرکتی مفصل و همچنین کاهش قدرت عضلانی میباشد به کوفتگی موسوم گشته است(31).
1-7-1-4. تقلا
میزان تلاش افراد در حین انجام فعالیت بدنی و احساس کلی آنها نسبت به فشار، تلاش، خستگی بدنی و بر احساس کلی افراد از میزان تلاش بهکار رفته تمرکز می کند(6).
1-7-2. تعاریف عملیاتی
1-7-2-1. پیش پرش
در این پژوهش منظور انجام پرش از روی مانع 3 سانتیمتری قبل از پرش اصلی است. بدین منظور یک مانع 3 سانتیمتری ساخته و مورد استفاده قرار گرفت. از آنجا که ارتفاع پیش پرش هر چه کمتر باشد ورزشکار انرژی کمتری مصرف می کند، در این پژوهش از مانع با ارتفاع کم استفاده شد.
1-7-2-2. پرش عمودی
برای اندازه گیری پرش عمودی از یک تخته عمودی درجهبندی شده بر حسب سانتیمتر (تخته سارجنت)، استفاده شد. در این پژوهش بالاترین ارتفاعی که پس از پرش عمودی توسط دست لمس گردید از بالاترین ارتفاع دست در حالت ایستاده کم شده و ارتفاع پرش عمودی محسوب گردید.
1-7-2-3. کوفتگی عضلانی تأخیری
امتیاز بدست آمده از پرسشنامه کوفتگی تأخیری عضلانی که در پیوست شماره 3 آورده شده است (59 و60).
1-7-2-4. تقلا
استفاده از مقیاس بورگ که نمونه آن در پیوست 4 آورده شده است(6).
1-8. قلمرو پژوهش
پژوهش حاضر بر روی والیبالیستهای 14 تا 27 سال انجام گرفت. به نظر میرسد که یافته های پژوهش حاضر برای ورزشکاران به طور اعم و برای والیبالیستهایی که دارای ویژگیهای مشابه آزمودنیهای این پژوهش باشند قابلیت تعمیم داشته باشد.
[1].Eccentric
[سه شنبه 1400-05-05] [ 03:17:00 ق.ظ ]
|