گردشگری، انگیزه ها و عوامل مرتبط با آن |
مطلب را آغاز میکنیم و امید است در این رهگذر، محقق توانسته باشد در بررسی و شناسایی انگیزه سفر و عوامل زمینهای واجتماعی تاثیرگذار بر گردشگری شهر قصرشیرین دین خود را تاحدی ادا نماید؛ و با ارائه راهکارهایی بتواند دستاندرکاران گردشگری شهرستان قصرشیرین را در برنامه ریزی خود برای توسعه گردشگری این شهرستان یاری دهد. در این پژوهش ابتدا درصدد بر آمدیم تا با ارائه مفاهیم کلیدی و تعاریف کلیدی توجه خواننده را به هدف اصلی محقق که شناسایی انگیزه سفر در مردمان قصرشیرین است جلب کنیم. در ادامه در راستای انجام پژوهش اصولی و با کیفیت از میان این مردم به طور تصادفی گروهی را انتخاب کردیم و پرسشنامه های مربوط به موضوع پژوهش را در اختیار آنها قرار دادیم تا با پر کردن سوالات ما را در رسیدن به نتیجه مطلوب یاری کنند. از آنجا که طیف گستردهای از افراد این پایان نامه را مطالعه می کنند ما سعی کردیم با ارائه تصویری جامع از ویژگیهای جغرافیایی، فرهنگی، اقتصادی و جمعیتی شهر قصرشیرین خوانندگان را با محدوده مورد مطالعه آشنا کنیم که این بخش تصاویری از جاذبههای گردشگری شهر قصرشیرین را در بر میگیرد. در گام بعدی اطلاعات بدست آمده از پرسشنامه را با بهره گرفتن از روشهای گوناگونی چون لاندا، اسپیرمن، پیرسون و … مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم. در فصل پنجم این پژوهش نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری را با نظریه هایی که پیرامون انگیزه های گردشگری وجود دارند مقایسه کردیم و در آخر محقق تلاش می کند با ارائه راهکارها و پیشنهادات موثر و کارگشا دین خود را نسبت به آتیه گردشگری زادگاه خود به جاآورد.
1-1- بیان مسأله
آنگاه که موضوع گردشگری مطرح می شود یکی از نخستین سوالاتی که در ذهن برنامه ریزان این صنعت، سیاستگذران، محققان و علاقه مندان آن شکل میگیرد این است که مردم چرا به سفر میروند، آنها چرا مقصد مشخصی را برای سفر خود انتخاب می کنند و انگیزه ایشان از این انتخاب چیست.
مطالعه انگیزه های مسافران از آن رو اهمیت دارد که به برنامه ریزان و سیاستگزاران آنها اطلاع میدهد که مقصد مطلوب گردشگران کجاست و چه ویژگیهایی باید داشته باشد. به این ترتیب مدیریت مقاصد گردشگری خواهد توانست بازار هدف خود که بیشترین تطابق را با داشتهها و امکانات مقصد مورد نظر دارند یافته و منابع خود را به گونه ای مناسب در جهت پاسخگویی به نیازهای بازار هدف تجهیز نماید.
شناسایی انگیزه های گردشگران به طرق مختلفی میسر است. نخستین روش مطالعه تاریخ سفر و بررسی انگیزه گردشگران در دورانهای مختلف است. دوم، استفاده از تحلیلهای روانشناختی برای بررسی رفتار مصرف کنندگان گردشگری و روش سوم، انجام مطالعات بازار برای مقاصد گوناگون گردشگری است (رنجبریان و همکاران، 1388: 49).
در زمینه گردشگری، انگیزه و عوامل مرتبط با آن مطالعات قابل توجهی صورت نگرفته است با این وجود در پژوهشی که اخیرا در زمینه انگیزه های گردشگری انجام شدهاست صرفا به مقایسه دو نسل جوان و میانسال پرداخته است. بنابراین در اینجا ضروری مینماید که این مقایسه در سطح گستردهتری در سه نسل (جوان، میانسال و پیر) انجام شود که در این پژوهش درصدد آن هستیم گردشگری، انگیزه و عوامل مرتبط با آن را در سه نسل (جوان، میانسال و پیر) در شهرستان قصرشیرین مورد بررسی قرار دهیم حال باتوجه به آنچه که مطرح گردید مسئله تحقیق حاضر این است که چه عواملی بر انتخاب گونه های گردشگری در شهرستان قصرشیرین تاثیر دارد؟
1-2- ضرورت و اهمیت تحقیق
از لحاظ قدمت گردشگری پدیدهای کهن است که بر پایه حرکت و جا به جایی انسان استوار و در عین حال سرشت آدمی نیز با سفر و آشنایی با زمینه های مختلف مکانهایی غیر از محل اقامت او عجین شده است. از نظر اهمیت اقتصادی نیز گردشگری در اقتصاد جهانی از اهمیت بالایی برخوردار است و یکی از منابع مهم درآمدهای ارزی هم برای جوامع پیشرفته و هم برای کشورهای در حال توسعه است و امروزه مساله انگیزه ها در توریسم، انتخاب مسافرت از جمله مسائلی است که ذهن محققان حوزه توریسم و گردشگری را به خود مشغول کردهاست آنها را به تلاش وا داشته است تا هر روز بیش از پیش درباره انگیزه ها و رویاهایی که مسافران را وا میدارد تا وقت و پول خود را در این راه هزینه نمایند و به کنکاش بپردازند (جاروندی و همکاران، 1388: 124).
بنابراین با این شناخت، مدیریت مقاصد گردشگری خواهند توانست بازار هدف خود را به گونهای مناسب در جهت پاسخگویی به نیازهای بازار هدف تجهیز کنند.این تنها راه واقعی موفقیت در جلب رضایت گردشگران و توسعه گردشگری در مقصد است، زیرا تامین انتظارات گردشگران یا عمل کردن فراتر از این انتظارات به معرفی مقصد یا جلوهای مناسب نزد گردشگران میانجامد و آنها نه فقط تکرار سفر به این مقصد را در برنامه قرار خواهند داد بلکه عاملی موثر در تبلیغ برای مقصد ومورد نظر خواهد بود.
با در نظر گرفتن آنچه که گفته شد فواید گونه شناسی گردشگری را میتوان به طور مختصر و مفید در چند مورد ذکر کرد:
- امکان پذیری پیش بینی و شناخت جریانها و روندهای گردشگری؛
- سمت و سو دهی به بازارهای هدف گردشگری به ویژه برای آژانسهای مسافرتی؛
- شناخت ظرفیت موجود در کشور از نظر انواع گردشگری؛
- شیوهای برای سادهسازی در درک رفتار گردشگران برای دستاندرکاران صنعت گردشگری؛
- تسهیل امکان برنامه ریزی، بازاریابی، تامین خدمات و تاسیسات زیربنایی مورد نیاز متناسب با
در این تحقیق تلاش می شود تا باشناسایی انگیزه های گردشگران شهرستان قصرشیرین و تاثیر عوامل زمینهای و اجتماعی بر انتخاب گونه های گردشگری به راهبردهای توسعه متناسب با نیاز گردشگری این شهرستان دست یافت.
1-3- اهداف تحقیق
1-3-1- اهداف اصلی
- شناخت تاثیر عوامل موثر بر انتخاب نوع گونه های گردشگری آنها
1-3-2- اهداف فرعی
- شناخت تاثیر جنس گردشگران بر نوع انتخاب گونه های گردشگری آنها
- تبیین تاثیر سن گردشگران بر نوع انتخاب گونه های گردشگری آنها
- آگاهی از تاثیر سواد گردشگران بر نوع انتخاب گونه های گردشگری آنها
- شناخت تاثیر قومیت گردشگران بر نوع انتخاب گونه های گردشگری آنها
- تبیین تاثیر چشم و هم چشمی (مقایسه اجتماعی) گردشگران بر نوع انتخاب گونه های گردشگری آنها
- شناخت تاثیر رسانه ها بر نوع انتخاب گونه های گردشگری آنها
1-4- سوالات تحقیق
- آیا بین ویژگیهای زمینهای گردشگران و نوع انتخاب گونه های گردشگری رابطه معنا داری وجود دارد؟
- آیا بین ویژگیهای اجتماعی گردشگران و نوع انتخاب گونه های گردشگری رابطه معناداری وجود دارد؟
1-5- فرضیات تحقیق
1-5-1- فرضیات اصلی تحقیق
- بین ویژگیهای زمینهای[5] گردشگران و نوع انتخاب گونه های گردشگری رابطه معناداری وجود دارد.
- بین ویژگیهای اجتماعی[6] گردشگران و نوع انتخاب گونه های گردشگری رابطه معناداری وجود دارد.
1-5-2- فرضیات فرعی تحقیق
- بین سن گردشگران و انتخاب نوع گردشگری رابطه معنا دار وجود دارد.
- بین جنس گردشگران و انتخاب نوع گردشگری رابطه معنا دار وجود دارد.
- بین سوادگردشگران و انتخاب نوع گردشگری رابطه معنا دار وجود دارد.
- بین نوع قومیت گردشگران و انتخاب نوع گردشگری رابطه معنا دار وجود دارد.
- بین چشم و هم چشمی (مقایسه اجتماعی) گردشگران و انتخاب نوع گردشگری رابطه معنا دار وجود دارد.
- بین تاثیر رسانه ها و انتخاب نوع گردشگری رابطه معنا دار وجود دارد.
[سه شنبه 1400-05-05] [ 02:51:00 ب.ظ ]
|