شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر استقرار سیستم های کیفیت (ISO) با استفاده از تکنیکهای تصمیمگیری چندمعیاره |
سازمان هایی که به پیاده سازی سیستم های مدیریت کیفیت روی می آورند، بنا به ضرورت واحدی به نام تضمین کیفیت را ایجاد می کنند تا عهده دار وظایف طرح ریزی، استقرار و بهبود سیستم مدیریت کیفیت شود. وظایف گوناگونی به عهده ی این واحد گذارده می شود از ممیزی داخلی سیستم مدیریت کیفیت گرفته تا انجام فعالیت هایی مانند اقدام اصلاحی و پیشگیرانه، کنترل مستندات، بهبود مستمر و در بعضی موارد آموزش و حتی مدیریت پروژه های درون سازمانی. به دلیل اینکه نام این واحد تضمین کیفیت می باشد، عمدتا فعالیت هایی به عهده ی این واحد گذاشته می شود که پیرامون تعریف و اجرای رویه هایی برای تحقق و تضمین کیفیت محصول که شامل کالا یا خدمات است، می باشد. اولین گام اجرایی در پی ریزی، طراحی و استقرار یک سیستم مدیریت کیفیت مانند ISO 9001 و یا ISO TS 16949 برای هر سازمانی چه صنعتی، تولیدی و یا خدماتی، شناسایی و تعریف فرایندهای سیستم مدیریت کیفیت می باشد(مکوندی ،1382). زیر ساخت و سنگ بنای یک سیستم مدیریت کیفیت منسجم و مناسب، همین فرایندهایی می باشند که در تناسب با سازمان، کسب و کار، اهداف و فعالیت های آن تعریف شده اند. طراحان، نویسندگان و به وجود آورندگان استانداردهای مدیریت کیفیت به مبحث فرایندها توجه ویژه ای داشته اند، به طوری که سیستم های مدیریت کیفیت را سیستم هایی برپایه فرایند و رویکرد فرایندی می دانند.
1-2. بیان مسأله تحقیق
1-3. بیان اهمیت انجام تحقیق
رعایت ضوابط و مقررات فراگیراستانداردبه صورت نظارت کیفی و مدیریت کیفی که دراستانداردهای سری ایزو مطرح شدهاند ، بهافزایش بهرهوری واحدهای اقتصادی توجه ویژهدارند.
در اینگونه استانداردها،مدیریت واحدهایاقتصادی باید به ابزاری تمسک جویند که نه تنهاازنظر کیفی،کالای مرغوب و موردنظر تولید شود،بلکههزینههای تولید به گونهای تخفیف پیدا کند که قیمتقابل رقابت در بازارهای جهانی به دست آید(دهزویی و مهدوی ،1390).
رشد بهرهوری در سیستم شرکت سایوان سبب میشودکه هزینههای غیرضروری ازنظر( تامین مواد اولیه،نگهداری ماشینآلات،نیروی انسانی و…)تا حدامکان کاهش یابد و در نهایت،حذف شود.بهرهوری بهینه ازمنابع تولید(کار،زمین،سرمایه،تجهیزات وماشینآلات و…)سبب میشود که قیمت تمام شدهکالا یا خدمت تولید شده تخفیف یابد وازمیزانضایعات با رعایت استانداردهای تولید تا حد قابلتوجهی کاسته شود.بنابراین،یکی ازمزایای رعایتاصول و ضوابط استاندارد در شرکت سایوان ،افزایشبهرهوری است.ازاین رو،ضرورت دارد که واحد های قتصادی این شرکت برای حضوری موفق در عرصه رقابتجهانی به تدریج به استاندارهای ایزو ، دست پیدا کنند ، چنانچه تمامیبخشهای اقتصادی بتوانند به استانداردهای ایزو دست یابند،صرفهجوییهای کلان اقتصادیدر اثراستفاده بهینه ازمنابع تولید،رشد صادرات وتقویت بنیه رقابت واحدها در بازارهای جهانی بهدست میآید و در این راستا اقتصاد ملی میتواند بهرشد و توسعه پایدار دسترسی پیدا کند.
این استانداردها تقریباً شامل کلیه موارد مربوط به تکنولوژی می گردد و نیز کمک به ساخت و عرضه کالاها و خدمات موثرتر, ایمن تر و بهداشتی تر می نماید . استانداردهای (ISO) تجارت و بازرگانی بین کشورها را آسان تر و صحیح تر می کند و به طور کلی ازمصرف کنندگان کالاها و خدمات حمایت کرده و زندگی آنها را سهل تر می نماید. به عبارت دیگر اقدامات (ISO) که منتج به موافقت نامه های بین المللی گشته, نهایتا به صورت استانداردهای بین المللی چاپ می شود( بانیستر[1] ،1995).
وجوداستانداردهای ناهماهنگ برای فناوریهای مشابه ، در کشورها یا مناطق مختلف میتواند منجربه «موانع فنی تجارت»گردد.صنایع صادراتی مدتهاست کهنیاز به توافق در زمینهءاستانداردهای جهانی به منظورمعقول نمودن فرایند تجارت را حس نموده و این امرزیربنای انگیزه برای تأسیس ISO بوده است.
استانداردسازی بین المللی برای بسیاری از فناوریهادر مراکز مختلفی مثل اطلاعرسانی،منسوجات،بستهبندی،توزیع کالاها،تولید و مصرف انرژی،کشتیسازی،خدمات بانکی و مالی،مناسب و بجا بوده وبه مرور زمان در آیندهء نزدیک برای تمام مراکز صنعتیمنظور خواهد شد.دلایل اصلی ضرورت نیازبه استانداردسازی بین المللی عبارتند از:
در دنیای امروز هیچ صنعتی نمیتواند واقعا ادعا کند کهاز سایر اجزاء،محصولات،دستور العملهای مصرف و…درسایر مراکز مستقل است.مثلا پیچ در صنعت هواپیمایی وماشینآلات کشاورزی و…جوشکاری در مهندسی مکانیکو مهندسی هستهای و…نقش ایفاء میکند.
صنعت رایانه مثال خوبی برای فناوری استکه به شدن نیازمنداستانداردشدن در سطح جهانیاست.سازگاری کامل بین سیستمهای باز،رقابتسالمی بین تولیدکنندگان ایجاد نموده و حقانتخابهای واقعی به مصرفکنندگان میدهد،چرا که استانداردعامل قابلتوجهی برای بهینه سازی وکاستن هزینههاست.
– استانداردهای جهانی برای فناوریهای ضروری: برنامههای استانداردسازی در حوزههای کاملا جدیددر حال توسعه است.چنین حوزههایی شامل مواد پیشرفته،محیط،علوم حیاتی،شهرنشینی و ساختمانسازی است.
ایجاد زیربنای اقتصادی در کشورهای در حال توسعه،به منظور بهینه سازی،رقابت تجاری و قابلیت صادرات،ضروری بنظر میرسد.
استانداردسازی صنعتی حاصل قراردادهای موافقتشده بین تمام فعالان اقتصادی در آن مرکز صنعتی(شاملتولیدکنندگان،مصرفکنندگان و در غالب موارد دولت) میباشد.این افراد در زمینهء مشخصه ها و ملاکهایی کهبایدبه طور پیوسته در انتخاب و طبقهبندی مواد،ساختمحصولات و ارائه خدمات بکار روند،موافقت میکنند. در نهایت هدف آسانسازی تجارت و انتقال فناوری با درنظر داشن موارد زیر است:
1- کیفیت بالای محصول با قیمت معقول؛
2- بهداشت،محافظت در مقابل محیط و کاهشتلفات؛
3- سازگاری کالاها و خدمات؛
4- سادهسازی به منظور افزایش قابلیت مصرف؛
5- کاهش تعداد مدلها و از اینرو کاهش قیمتها؛
6- افزایش بازدهی توزیع و آسان نمودن نگهداری؛
قطعا مصرفکنندگان نسبت به محصولات و خدماتدارای استانداردهای بین المللی،اعتماد بیشتری دارند.
1- 4. هدف های تحقیق
- بررسی عوامل تاثیر گذار ISO
- رتبه بندی عوامل موثر بر سیستم کیفیت (ایزو)
3- بررسی عوامل تاثیر گذار ساختاری و مدیریتی و مشتری مداری در نظام ایزو
- بررسی سیاست های بازار در نظام ISO
5- شناسایی مشکلات زیربنایی پیاده سازی سیستم مدیریت کیفیت
سئوال تحقیق
- عوامل موثر بر سیستم های کیفیت کدام است؟
- اهمیت هر یک از عوامل موثر سیستم های کیفیت چیست؟
1-5. فرضیات تحقیق
1- عوامل مدیریتی براستقرار نظام ISO) (در شرکت سایوان موثر است
2- ساختار سازمانی براستقرار نظام) ISO ( در شرکت سایوان موثر است.
3- مشتری مداری براستقرار نظام (ISO) در شرکت سایوان موثر است.
4- سیاست های بازار براستقرار نظام) ISO (در شرکت سایوان موثر است.
5- عوامل ارزش براستقرار نظام) ISO (در شرکت سایوان موثر است.
6- عوامل پرسنلی براستقرار نظام) ISO (در شرکت سایوان موثر است.
1-6. قلمرو تحقیق
1-6-1. قلمرو موضوعی تحقیق
– قلمرو موضوعی بررسی عوامل موثر بر استقرار سیستم های کیفیت و رفتارهای سازمانی ومدیریت منابع
1-6-2. قلمرو مکانی تحقیق
– قلمرو مکانی تحقیق، شرکت سایوان در استان تهران.
1-6-3. قلمرو زمانی تحقیق
از اریبهشت 1393 الی بهمن 1393
1-7. جامعه آماری
جامعه آماری عبارتست از مجموعه ای از افراد، اشیاء و … که حداقل در یک صفت مشترک باشند.
جامعه آماری این پژوهش : کلیه پرسنل شرکت سایوان در استان تهران هستند.
[1] Bannister
[سه شنبه 1400-05-05] [ 08:35:00 ق.ظ ]
|