بررسـی رابطـه بین کارآیی هیئت مـدیره و ریسک کـوتاه مـدت درشـرکتهـای پـذیـرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران |
در این فصل به ارائه بیان مسئله شامل تبیین موضوع، وسعت، ابعاد و نیازهای مرتبط با مسئله پژوهش پرداخته میشود، همچنین در ادامه این فصل اهمیت موضوع انتخاب شده، اهداف پژوهش در قالب هدفهای علمی و كاربردی بیان میگردد. این پایان نامه به بررسی رابطه بین خالص هزینه های مالی و ارزیابی حقوق صاحبان سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد.
1-2 بیان مسئله
در ارتباط با ریسک کوتاه مدت مدیریتی یا به عبارتی نزدیک بینی ، نگرانیهای فزایندهای وجود دارد، چرا که یکی از فاکتورهای اصلیای در نظر گرفته میشود که به بحران های اقتصادی و مالی اخیر و عدم موفقیت در برخی شرکتهای سهامی طی دهه اخیر منجر شده است. به گفتهی دالاس [1](2012) «ریسک کوتاه مدت» شامل بر نتایج کوتاهمدت ، حال چه سود فصلی یا بازده پورتفولیوی کوتاهمدت تمرکز بیش از حد دارد. این روش از ایجاد ارزش طولانیمدت و ارزش بنیادین شرکتها امتناع میورزد. این نوع رفتار منجر به کاهش هزینههای اختیاری، سرمایهگذاری کمتر از حد در داراییهای طولانیمدت یا ریسکپذیری برای به حداکثر رساندن درآمد کوتاه مدت شود. این گفته با گزارش موسسهی اصول اخلاقی شرکتهای سهامی CFA همسوست. بنابر این گزارش تمرکز بیش از حد راهبران برخی شرکتها بر سود کوتاهمدت توجه ناکافی به راهکار بلندمدت موجب تخریب ارزش می شود. بررسی اخیر کای از بازارهای سهام بریتانیا و تصمیمگیری بلندمدت نشان میدهد که گرایش به کوتاهمدت در بازارهای سهام بریتانیا به یک مشکل تبدیل شده است (کای [2]،2012(.
گرچه در مطالعات گفته میشود که برخی عوامل کلی (مانند استفادهی رایج از روشهای تخفیف برای پروژههای سرمایهگذاری) و عوامل بازار (از جمله این که سرمایهگذار بر سود کوتاهمدت و توازن مجدد پورتفولیوها متمرکز میشوند) وجود دارد که گرایش مدیران به کوتاهمدت را تشدید میکند( دالاس ، 2012 ، بروچت و همکاران [3]، 2012)، اما این امر نیز پذیرفته شده است که مشکلات عدمتقارن اطلاعات (هم انتخاب معکوس و هم آشفتگی اخلاقی) نیز انگیزه هایی برای ریسکپذیری کوتاه مدت یا بلندمدت ایجاد میکند. مدیران ممکن است پروژههایی را انتخاب کنند که در کوتاهمدت سود خوبی داشته باشند، و نه پروژههایی را که در بلندمدت حقوق و مزایای آن ها را افزایش میدهد. به علاوه آن ها برای جلوگیری از تهدید تصاحب و ارتقا ارزش شرکت، به سهامداران جاری یا افراد خارج از شرکت در مورد کیفیت اطلاع رسانی نمیکنند. افزایش سطح تجهیز مدیریت در بازار نیروی کار و جابجایی مدیرعامل در سالهای اخیر میتواند مشکل را برجستهتر کند. ورای مدلهای تئوریک شواهد پیمایشی و دادههای تجربی نیز وجود دارد که نشان میدهد مدیران سود کوتاهمدت را به جریانهای طولانیمدت ترجیح میدهند ( گراهام و همکاران [4]، 2005 . ستاین [5]، 1989 ، بوگراگ ولیبی [6]، 2005(.
بخشهای قانونگذاری، سهامداران و کاربران، حرفهایها، محققان قانونی و دانشکدههای حسابداری و مالی معتقدند که هیئتمدیرههای کارآمد میتوانند بر مدیریت نظارت داشته باشند، آن ها را مسوول نگهدارند و یک دیدگاه بلندمدت را در آن ها تثبیت کنند. پیشتر در ادبیات موضوعِ کارگزاری نقش بالقوه هیئتمدیره های کارآمد در نظارت مدیران و کاهش هزینههای کارگزاری ناشی از جدایی کنترل و مدیریت در شرکتهای نوین شناسایی شده است. یک هیئتمدیرهی کارآمد باید ریسک کوتاه مدت و ریسکپذیری کوتاهمدت توسط مدیران را کاهش دهد ( براتون [7]، 2011 . دالاس ، 2012 ، ساپدین [8]، 2011 . راپاپورت [9]، 2005 ).
ما در این تحقیق بدنبال این هستیم که آیا ویژگی های کارآیی هیئت مدیره بر ریسک کوتاه مدت تأثیر دارد؟واگر تأثیر دارد میزان تأثیر فوق چگونه است؟وآیا تأثیر معنی دار است یا خیر؟به عبارتی دیگر چه میزان از تغییرات متغیر وابسته ،توسط متغیرهای مستقل تعریف می شوند؟
1-3 ضرورت انجام تحقیق
جنبه های جدید بودن این تحقیق را می توان از سه منظر مورد بررسی قرار داد: اول آن که در زمینه کارآیی هیئت مدیره تاکنون در ایران تحقیقات اندکی صورت پذیرفته است لذا انجام این تحقیق در نوع خود جدید می باشد. دوم اینکه مدل مورد استفاده برای اندازه گیری کارآیی هیئت مدیره بر ریسک کوتاه مدت در این تحقیق برای اولین بار در ایران به کار گرفته شده است که این مساله نیز بر جدید بودن این تحقیق می افزاید. سوم آنکه تحقیقی که به صورت هم زمان به بررسی کارآیی هیئت مدیره و ریسک کوتاه مدت بپردازد صورت نپذیرفته است؛
با توجه به بررسی های صورت گرفته ، مشخص شده است که تا کنون به صورت تخصصی ، تحقیقات متمرکزی روی بحث کارآیی هیئت مدیره بر ریسک کوتاه مدت در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران صورت نگرفته و یا بررسی ها به صورت جسته و گریخته و با تکیه بر اشاراتی به موضوع تحقیق به صورت صرف بوده است. این تحقیق با توجه به ماهیت موضوع، در نظر دارد به بررسی جامعی از کارآیی هیئت مدیره بر ریسک کوتاه مدت در شرکت های بورسی بپردازد.
1-4 اهداف تحقیق
- بررسی رابطه بین اندازه هیئت مدیره و ریسک کوتاه مدت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی داری وجود دارد.
2- بررسی رابطه بین تعداد مدیران مستقل و ریسک کوتاه مدت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی داری وجود دارد.
3- بررسی رابطه بین سهامداری مدیران و ریسک کوتاه مدت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی داری وجود دارد.
4- بررسی رابطه بین نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار و ریسک کوتاه مدت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی داری وجود دارد.
5- بررسی رابطه بین ارزش بازار و ریسک کوتاه مدت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی داری وجود دارد
6- بررسی رابطه بین Q توبین و ریسک کوتاه مدت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی داری وجود دارد
7- بررسی رابطه بین بازده دارائیها و ریسک کوتاه مدت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی داری وجود دارد.
8- بررسی رابطه بین نسبت جمع بدهی ها به حقوق صاحبان سهام و ریسک کوتاه مدت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی داری وجود دارد.
9- بررسی رابطه بین نسبت سود قبل از بهره و مالیات و ریسک کوتاه مدت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی داری وجود دارد
[1] Dallas, L.L. (2012),
[2] Kay, J. (2012),
[3] Brochet, F., M. Loumioti and G. Serafeim (2012),
[4] Graham, J.R., C.R. Harvey and S. Rajgopal (2005),
[5] Stein, J.C. (1989),
[6] Bhojraj, S. and R. Libby (2005),
[7] Barton, D. (2011),
[8] Sappideen, R. (2011),
[9] Rappaport, A. (2005),
[سه شنبه 1400-05-05] [ 10:40:00 ب.ظ ]
|