ارزیابی تاریخ کاشت و ریزمغذیهای بُر و روی بر ویژگیهای زراعی و فیزیولوژیکی ذرت پاپ کورن |
هر سال حدود 80 میلیون نفر به جمعیت دنیا افزوده میشود به نحوی که جمعیت دنیا تا سال 2025 به حدود 9 میلیارد نفر خواهد رسید. از سویی 97% این افزایش جمعیت در کشورهای در حال توسعه میباشد که نیازیی برابر با دو برابر مقدار غذایی تولیدی در حال حاضر را میطلبد. اثر ضمنی این افزایش جمعیت بر کشاورزی جهان بسیار متعدد و مفصل است. این پدیده علاوه بر فشار بر محیط زیست، امنیت غذایی کشورهای در حال توسعه را به خطر خواهد انداخت.
اکثر مردم جهان هم اکنون در شرایطی زندگی میکنند که برای امرار معاش خود و خانوارهایشان از هر طریق ممکن میکوشند. گرچه علوم وفنون کشاورزی ظرفیت آن را دارد که برای تمام مردم دنیا عملاً فراوانی را به ارمغان بیاورد، لکن نبرد بر علیه گرسنگی میبایستی سالیان دراز و حتی نسلها ادامه یابد. برای غلبه بر این مشکل لازم است که تمامی جهان و مخصوصاً کشورهای با کشاورزی غنی مردم را به عمق مسأله آشنا و آگاه سازند.
در کشورهای جهان سوم و در حال پیشرفت بویژه در خاورمیا قوه قهریه طبیعت نظیر خشکسالی و شرایط نامساعد و بدآب وهوایی نیز عقب ماندگی و وابستگی را چند برابر نموده است. با توجه به کلیه جوانب تنها کشوری میتواند ادعای استقلال نماید که عملاً غذای خود را حداقل در حد خودکفایی تأمین کند.
در کشور ما ساختارهای زیربنایی در بخش کشاورزی بویژه بعد از جنگ تحمیلی بشدت تقویت وگسترش یافته بخصوص در مهار آبهای سطحی و تهیه ماشین آلات کشاورزی موفقیتهای بسیار چشمگیری داشته است. اما این موارد اگر چه لازماند ولی کافی نیستند. تحقیقات در زمینههای دیگری نیز بایستی انجام گیرد. در همین راستا عوامل دیگری نیز در بخش کشاورزی بسیار مؤثرند از جمله تحقیقات در به زراعی، به نژادی، عناصر غذایی، عوامل اقلیمی و اهمیت استراتژیکی محصول.
لذا پژوهش حاضر در سه بُعد، به زراعی (تاریخ کاشت) ،عناصر غذایی(روی و بُر) واهمیت استراتژیکی محصول (ذرت پاپ کورن) تعریف شده است.
براساس یک پژوهش علمی در خصوص بهترین تاریخ کاشت بهاره ذرت پاپ کورن، در شرایط آب و هوایی خوزستان زمانی، که دمای خاک در عمق 7 تا8 سانتیمتری به مدت 3 تا 4 روز متوالی در فصل بهار تقریباً 13 درجه سانتیگراد باشد مناسب گزارش شده است (31و67).
کشورهایی که دارای کشاورزی پیشرفته هستند بیش از سه درصد کودهای شیمیایی مصرفی آنها را کودهای محتوی عناصر ریزمغذی تشکیل میدهد. ولی در کشور ما این رقم بسیار ناچیز است.از طرفی در کشاورزی امروزه استفاده از کود برای دستیابی به حداکثر تولید بسیار معمول است. با این حال باید توجه کرد که مصرف کود به تنهایی موجب افزایش کمیت و کیفیت محصولات نمیشود. تغذیه صحیح گیاه یکی از مهمترین عوامل در افزایش عملکرد گیاهان زراعی و دستیابی به محصولات با کیفیت بالاست. از این رو در تغذیه گیاه باید هر عنصر به اندازه لازم در اختیار گیاه قرار بگیرد. در غیر این صورت نه تنها عملکرد افزایش نخواهد یافت، بلکه اختلالاتی نیز در گیاه بروز خواهد کرد( 16و 45)..
متأسفانه مصرف کودهای شیمیایی در کشورمان نامتعادل است و با نیاز واقعی گیاه تناسب ندارد. در این عدم تعادل مصرف ازت و فسفر زیاد و موادآلی، پتاسیم و
عناصر کم مصرف مانند آهن، روی و بُر بسیار ناچیز است. در صورتی که نقش عناصر ریزمغذی در سلامت انسان و دام، افزایش عملکرد، کیفیت، مقاومت گیاه به آفات و امراض و کم آبی، حفاظت خاک و… غیر قابل انکار میباشد. بنا براین با مصرف علمی، صحیح و متناسب انواع کودها، مهمترین و اساسیترین شرایط بهینه در بهره وری از منابع آب و خاک، حفظ و اصلاح حاصلخیزی خاک و افزایش میزان عملکرد محصولات کشاورزی با شناخت کامل قدرت حاصلخیزی خاک، تعیین نیاز گیاه به عناصر غذایی تحت شرایط اقلیمی محیط کشت تحقق مییابد (45و 83).
ذرت پاپ کورن یا همان ذرت بوداده، یکی از محبوبترین محصولات مورد علاقه اکثریت مردم به صورت آجیلی و تنقلات بچهها و حتی بزرگترهاست.
تاریخچه ذرت پاپ کورن به 5 هزار سال پیش برمیگردد. مکزیکیها اولین مردمان دنیا بودند که نوع خاصی از دانه ذرت را پرورش دادند و متوجه شدند که این نوع از ذرت با قرار گرفتن در معرض حرارت مستقیم، پف کرده و شکلی شکوفه مانند پیدا میکند. شاید به همین علت هم باشد که خیلیها به پاپ کورن میگویند «شکوفه ذرت». علاوه بر مردمان مکزیک، هندیها، چینیها، سوماتراییها و ساکنان آمریکای شمالی هم علاقه زیادی به ذرت بو داده دارند و برای همین هم بیشتر از 150 نوع دستور پخت برای تهیه این نوع از ذرت در بین هندیها و مکزیکیها وجود دارد(28).
امروزه ذرت بوداده با طعمهای مختلف، برای جلب رضایت افرادی با ذائقههای متفاوت در همه فروشگاهها پیدا میشود.
فیبر و آهن موجود در پاپ کورن مهمترین عاملی است که باعث میشود این خوراکی، نسبت به سایر تنقلات برتری داشته باشد. به علاوه، پاپ کورن دارای مقادیر قابل توجهی از انواع آنتی اکسیدانها مانند پلی فنول است و مصرف به اندازه مواد غذایی حاوی پلی فنول و دیگر آنتی اکسیدانها مانند چای سبز، روغن زیتون، ذرت بوداده و شکلات تلخ، میتواند از ابتلا به انواع سرطانها و بیماریهای قلبی پیشگیری کند. همچنین، ذرت بوداده جزو خانواده غلات کامل محسوب میشود و به همین دلیل حاوی، مواد معدنی و ویتامینهای مفید برای بدن است. سه فنجان ذرت بو داده به اندازه یک فنجان از سایر غلات کامل مانند جوی دوسر یا برنج قهوهای، فیبر و ماده معدنی دارد (16،28و45).
1-2 اهمیت و ضرورت موضوع تحقیق
لذا در صورتی که نتایج این پژوهش مثبت باشد میتواند باعث تغییر در ساختار زراعی، ساختار اقتصادی و اجتماعی کشاورزان منطقه گردد.
1-3 فرضیهها یا سؤالهای تحقیق
1– احتمالاً آخرین تاریخ کاشت، بهترین زمان کاشت است.
2- ممکن است سطوح سولفات روی به صورت خطی به افزایش عملکرد منجر شود.
3- پیش بینی میشود بوریک اسید حضورش باعث افزایش عملکرد شود اما تفاوتی در سطوح مصرفی نباشد.
4- شاید اثر روی و بوریک اسید معنی دار نشود.
5- در صورت مصرف کود روی جذب نیتروژن و سایر عناصر مثل آهن، منگنز، پتاسیم، فسفر، کلسیم از خاک ممکن است مثبت باشد.
1-4 اهداف تحقیق
1- بهترین تاریخ کاشت پاپ کورن در منطقه.
2- یافتن ظرفیت تولید پاپ کورن در منطقه.
3- یافتن سطحی از سولفات روی که مؤثرتر میباشد.
4- دست یابی به بهترین سطح مصرف بوریک اسید.
5- اثر متقابل روی و بوریک اسید چگونه است.
[سه شنبه 1400-05-05] [ 06:43:00 ق.ظ ]
|